Wednesday 9 November 2011

Nasi goreng cendawan.

Nasi goreng cendawan

Img_0321
masa penyediaan x sampai 30 minit

Created on : 14-11-2006



297Share


Bahan-bahan ( 1org )

  • dihiris: 1/4 bj bwg besar dan 2 bj bwg putih
  • 4 kpg cendawan dipotong
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar kicap manis (ikut suka)
  • 1 pinggan nasi putih
  • 1 bj telur
  • lada sulah dan garam secukup rasa
  • minyak utk menumis
  • lbh krg segenggam udang atau 1 potong ayam dipotong dadu
  • cili api ikut pedas ( dipotong bulat)

Cara-cara

  1. tumis kedua2 jenis bwg. Bila dh garing, masukkn udang(atau ayam) dan gorengkan lagi selama beberapa minit
  2. masukkn sos tiram dan cendawan. Kacau lagi dan masukkan kicap dan cili api.
  3. Masukkan telur, kacau utk ratakan telur dan masukkan nasi.
  4. lengkapkn rasa dgn lada sulah dan garam. Padamkn api dan hidang segera.

No comments:

Post a Comment